top of page

Passend onderwijs

 

Vanaf 1 augustus 2014 hebben schoolbesturen zorgplicht, wat inhoudt dat scholen ervoor moeten zorgen dat iedere leerling een passende onderwijsplek krijgt.  Binnen de visie van OBS De Pauw beschouwen wij alle personen als mensen met rechten en plichten en als een volwaardig burger in de maatschappelijke positie. Vanuit dit burgerschapsperspectief willen wij een ondersteunende begeleiding verzorgen aan leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte binnen onze mogelijkheden.

Dit houdt in dat wij voor elke leerling een passend onderwijsaanbod willen realiseren dat aansluit bij zijn of haar behoeftes. Dit betekent dat wij zowel intern als extern onze expertise gebundeld hebben. Naast basisondersteuning, waarbij te denken valt aan hulp bij dyslexie of discalculie, gedragsproblemen en medische handelingen bieden wij ook extra ondersteuning. Onder deze extra begeleiding vallen bijvoorbeeld het afstemmen van het lesprogramma op de leerling en remedial teaching, maar ook fysieke aanpassingen, zoals bijvoorbeeld aangepaste tafels en hulp bij de gymles. De ontwikkeling van de leerlingen wordt bijgehouden in het leerling dossier en geïntegreerd in groepsplannen.

 

In een ontwikkelingsperspectief wordt voor alle leerlingen die extra begeleiding krijgen de doelen voor die leerling beschreven en bijgehouden. Uiteraard wordt met de ouders overlegd hoe de invulling van deze ondersteuning vorm wordt gegeven. Deze ontwikkelingsperfectieven worden tevens in het digitale dossiersysteem Esis A-B van Rovict verwerkt, wat de mogelijkheid van uitwisseling tussen specialisten bevat.

Onze school gaat uit van de ontwikkelingsmogelijkheden en talenten van de leerling waarbij de hulp kan worden ingeroepen van onze intern begeleiders, remedial teachers , het ondersteuningsteam, het expertteam en specialisten vanuit samenwerkingsverbanden.

 

In de schoolgids worden de taken van deze ondersteuningsmogelijkheden beschreven.

 

 

 

bottom of page